MUDDESSİR SURESİ


Ayet Getir
74-MUDDESSİR 55. Ayet

فَمَن شَاء ذَكَرَهُ

Fe men şâe zekerehu.

Bayraktar Bayraklı

(54-55) Asla! Doğrusu Kur'ân bir hatırlatmadır. Dileyen ondan öğüt alır.


Edip Yüksel

Dileyen ondan öğüt alır.


Erhan Aktaş

Dileyen ondan öğüt alır.


Muhammed Esed

ve dileyen herkes ondan ders alabilir.


Mustafa İslamoğlu

Artık dileyen ondan öğüt alır;


Süleyman Ateş

Dileyen onu düşünür, öğüt alır.


Süleymaniye Vakfı

Öğrenmeyi tercih eden öğrenir.


Yaşar Nuri Öztürk

Dileyen düşünür onu, öğüt alır.


Ayetin Tefsiri

MEAL

54.) Evet, şüphesiz bu bir öğüttür;

55.) artık dileyen ondan öğüt alır;

(M.İ)

54.) Aklınızı başınıza alın! [Bilin ki] bu Kur'an bir öğüt ve uyarıdır.

55.) Dileyen Kur'an'dan öğüt alıp yararlanır.

(M.Ö)

54-55.) “Hayır şüphesiz bu Kur’an bir öğüttür. Dileyen kimse öğüt alır.”

(A.K)

52-54.) Aslında onlar kendileri gibi bir beşer olan Muhammed’in peygamber olarak seçilmesini yadırgamakta, onun gerçekten peygamberliğini kanıtlaması için kendilerine gökten yazılı bir kitap getirmesini istemektedirler. Halbuki bu istekleri birer bahaneden ibarettir; zira onlar elçimizin âhiret uyarılarını dikkate almamaktadır.

(H,E;M,C)

 

TEFSİR

Peygambere karşı için için kin besledikleri ve ahireti umursamadıkları için dinlemek istemedikleri ve çağrısından yaban eşekleri gibi kaçtıkları bu Kur'an uyarısı bir hatırlatma, bir öğüttür. İsteyen bundan dersini alsın. Ders almak istemeyene gelince kendisi bilir, durumu ve geleceği kendini ilgilendirir. İsterse cenneti ve onurluluğu seçer, dilerse "sakar" cehennemini ve onursuz geleceği tercih eder.

Adamların diledikleri yolu seçebilecekleri belirtildikten hemen sonra yüce Allah'ın dileğinin sınırsızlığı ve her şeyin eninde sonunda bu dileğe bağlı olduğu vurgulanıyor. Kur'an, yüce Allah'ın dileğine ilişkin iman içerikli düşünceyi ne zaman doğru yere oturtmak isterse bu dileğin sınırsızlığını, geniş kapsamlılığını, bütün olayların ve gelişmelerin arkasında birinci derecede rol oynayan baş faktör olarak yer aldığını özenle hatırlatır.

(S.KUTUB)

İşte bunlar, bu âyetler, bu Kur’an dileyip öğüt almak isteyenler için, bu kitapla yol bulmak isteyenler için bir tezkiradır, zikradır. Tezkira, kişinin sürekli hafızasında canlı tutması ve hiç unutmaması gereken şey demektir. İşte Kur’an’la yol bulmak isteyenler için öncelikli olarak hatırında canlı tutulması gereken tezkiradır bu âyetler. Yani bu âyetler asla unutulmaması gereken zikralardır. Çünkü bu âyetler hayatın kendileriyle düzenleneceği zikralardır.

Ama öğüt almak isteyenler için bir değer ifade eder bu âyetler. Dileyen Rabbine ancak bu âyetlerle yol bulabilir. Çünkü tezkirasız yol bulmak mümkün değildir. Tezkirasız Allah’a yol bulmak ve O’na istediği biçimde kulluk yaparak O’nun rızasını kazanmak mümkün değildir. Çünkü bu âyetler tezkiradır, haritadır, pusuladır, mihmandardır, yol göstericidir. Öyle değil mi? Hem bu kitabı tanımayacaksınız, hem kitabın âyetleriyle beraber olmayacaksınız, hem kitapsız bir hayat yaşayacaksınız, hem tezkirayla yol bulmaya çalışmayacaksınız, hem haritayı elinize almayacaksınız, hem pusulaya müracaat etmeyeceksiniz. Yani yol bilenin elinden tutmayacak, yolu yol bilene sormayacaksınız hem de yol bulacaksınız. Mümkün mü bu? Öyleyse Rabbine yol bulmak isteyen bu kitapla sürekli beraber olmak zorundadır. Sürekli tezkirayla hareket etmeye çalışmak zorundadır. Bunun başka çaresi de yoktur diyor Rabbimiz.

(A.KÜÇÜK)

“Kellê” yoo! Yine yo..! yine hayır “innehû tezkirâ” bütün bu okuduklarınız, bu vahiy, bu Kur’an bir uyarıdır. Yine zımnen üzerinde 19 vardır ayetine atıf, yani, 30. ayetti değil mi, evet 30.cu ayete bir atıf olarak anlarsak; Bu bir şifre kitabı, bu bir tılsım kitabı, bu bir bulmaca kitabı, bu bir lügat kitabı falan değil, bu hidayet kitabıdır, öğüt kitabıdır. İnsana doğru yolu göstermek için Allah’ın gönderdiği bir öğüttür.

“Femen şê-e zekerâh” artık dileyen öğüt alır diyor, dikkat buyurun, dikkat kesilin lütfen. Şu iki ayete bakar mısınız? Kur’an’ın kurban olduğum üslubuna bir bakar mısınız. Dileyen öğüt alsın, veya dileyen öğüt alır dedikten sonra ne diyor bakınız:(Bir sonraki ayet)

(M.İSLAMOĞLU)